Goda skärgårdsreceptToast Skagen är gott, men ibland så måste man faktiskt bjuda på något annat! Därför har vi samlat flera goda recept i listar nedan som är så pass enkla att de går att göra både till vardags & fest. En del ingredienser går att bytas ut mot andra för att göra det mer vardags vänligt för plånboken!

Klassiker och ny favoriter

Löjromstoast

Nubbesallad

Räkbomb

Kräftröra

Laxröra

Gubbröra

Kärringröra

Blinier

Räkcocktail

Räktoast

Såser & Tillbehör

Recept på en snabb majonnäs med stavmixer

Goda recept för en lyckad middagsbjudning

Många av oss hamnar i situationer där vi ska hålla en bjudning. Det kan vara för våra kollegor, för familjen eller för våra vänner. En middag är alltid en trevlig social grej att göra med sina nära och kära, men hur gör man för att hitta goda recept och göra rätt för sina gäster?
För att se till att ens middag blir lyckad så finns det massor med viktiga faktorer att komma ihåg. Men det är samtidigt viktigt att du som värd inte sitter och stressar eller oroar dig i onödan. Det sista man som gäst vill är att ha den där hetsiga värden som springer runt och själv inte verkar njuta av kvällen. Beroende på hur många gäster man har så kan kvällen absolut bli lite stressig, men det betyder inte att det ska tråkigt att hålla en bjudning!

Det viktigaste för kvällen är såklart maten, det är den som både du och dina gäster kommer njuta av och den kommer högst troligen vara en stor del av konversationen som ni för vid matbordet. Många brukar leta efter goda recept innan de planerar menyn för kvällen, men vad en person gillar behöver inte nödvändigtvis vara det den andre gillar.

Börja alltid med att ta reda på allergier och intoleranser innan du börjar leta efter de goda recept som ska hjälpa dig att bygga menyn. Vanliga allergier eller intoleranser är såklart skaldjur, laktos, gluten och nötter. Ha en ordentlig koll på detta då man knappast vill att ens gäst ska börja kvävas vid matbordet. Allergier är inget pinsamt och det är ingen som kommer ta illa vid sig om du frågar. Så när du bjuder in någon till en middag, fråga om det är något de inte tål eller verkligen inte gillar. På så sätt så kommer du inte bara vara säker från problem utan du visar också att du bryr dig om att gästerna ska få en god måltid! Använd samma tänk ifall din middagsbjudning är en dejt, inget pinsamt med att fråga han eller henne om vad de gillar innan de kommer över till dig.

Men hur gör man med maten då? Det de flesta oroar dig över inför en middag är alltid just maten. Hur väljer man rätt, vad ska serveras och så vidare. Man börjar googla efter goda recept som en galning och brukar till slut inte bli mycket klokare än man var innan. Det är dock oftast mycket enklare än vad man gör det för sig själv. För det första så brukar man ha en någorlunda insikt i vad ens vänner och familj gillar, så där har man alltid säkra kort. För det andra så som det nämndes tidigare, det är viktigare att veta vad dina gäster inte gillar. För goda recept kommer alltid leverera god mat om du följer dem, så det är viktigare att du tänkte på det än huruvida de gillar ingredienserna.

Två säkra kort är alltid kött eller fisk. De flesta äter det och de flesta älskar det. Så länge ingen är vegetarian eller äter någon speciell kost så kommer det bli en succé on du tillagar det rätt! Så istället för att oroa dig för huruvida dina gäster kommer gilla maten så är det bättre att du fokuserar på att laga maten rätt, då kommer både du och dem kunna njuta av kvällen till fullo!

I slutändan är det alltså viktigare att förbereda sig inför kvällen än att sitta och googla efter en massa goda recept och sen få reda på att ens gäster kanske inte tål maten eller är vegetarianer. Gör rätt från början så kommer kvällen bli lyckad och nästa gång är det deras tur att bjuda, vem vet de kanske tar ett par knep från dig till och med!