Vad är Blinier? Även fast Toast Skagen är så gott så man vill äta det varje dag kan det vara skönt med lite variation på förrätterna ibland! Därför kommer här ett recept på Blinier. Blini är ryska boveteplättar som ska serveras med rysk kaviar. Men det tillåter inte alltid plånboken, och då kan det var lika gott med sikrom, forellrom eller stenbitsrom. Romen kan med fördel få sällskap av Smetana men det går lika bra med utan. Blinier går även under namnen Blinis, blintzes eller blinchiki.

Ingredienser i Blini smeten

  • 0,5dl vetemjöl
  • 1,5dl bovetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5dl gräddfil
  • 1,5dl mjölk
  • 0,5dl ramlösa
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • Smör till stekning

Tillagning av Blinier

  1. Varm mjölken så den blir fingervarm.
  2. Tillsätt jästen.
  3. Blanda i övriga ingredienser.
  4. Låt jäsa under duk i 60 minuter.
  5.  Stek i smör i plättlagg eller i en blinipanna.
  6. Servera med valfri rom och citron.

I det här receptet har vi valt att servera de ryska boveteplättarna med enbart rom. Men det är väldigt gott med  Smetana till också. Men det går lika bra med gräddfil eller crème fraîche. Vill man ta det ytterligare ett steg kan man servera med finhackad rödlök och dill. Men då blir det väldigt likt en annan god förrätt, kan du gissa vilken?

Vintips till Blinier

Till denna mycket eleganta förrätt ska du välja ett torrt mousserande vin eller ett Friskt & Fruktigt vitt vin med mineralkaraktär.