Gubbröra är en traditionell svensk rätt som man ofta kan hitta på det svenska matbordet under till exempel högtider och under sommaren. Vanligtvis så brukar man servera den ovanpå kavring men vissa föredrar att ha den på hårt tunnbröd eller till färsk potatis.

En traditionell gubbröra innehåller ansjovis, ägg och olika sorters lök men idag finns det andra varianter för den som till exempel inte gillar ansjovis. Nedan följer ett riktigt gott recept på en klassisk gubbröra som räcker till fyra personer!

[ingredients title=”Ingredienser”]

  • 125 g ansjovisfilé
  • 0,5 dl gräslök
  • 0,5 dl hackad dill, funkar med fryst.
  • 0,5 dl créme fraiche
  • 1 st rödlök
  • 4 st hårdkokta ägg
  • Salt och peppar
  • 4 st skivor av din favoritkavring

[/ingredients]

[directions title=”Gör så här”]

  1. Börja med att hacka ansjovisfiléerna, de hårdkokta äggen och löken. Du kan hacka allt i den storlek du själv föredrar men då det hela ska bli en röra så är det bäst att hacka det i lagom små bitar.
  2. Lägg ner allting i en bunke eller skål. Blanda ihop de hackade ingredienserna tillsammans med resten. Blanda allting ordentligt så att det blir en lagom fast röra. Glöm inte att smaksätta med salt och peppar efter eget tycke.
  3. Servera röran ovanpå smörad kavring. Om du vill att rätten ser riktigt professionell ut så kan du lägga ett salladsblad mellan kavringen och röran.
  4. Toppa gärna röran med ett par cocktailtomater, då ser det hela inte bara mer aptitligt ut utan röran får också en fräsch syrlighet från saften!

[/directions]