Kärringröran skiljer sig markant från Gubbröran. Exakt vad som skiljer dem åt beror dock på vem man frågar. Vissa menar att man i gubbröran har ansjovis medan man har lax i Kärringröran. Den officiella skillnaden är dock att man istället för ansjovis har i matjessill i Kärringröran. Man kan dock byta ut matjessillen mot lax ifall man inte gillar den intensiva sältan från matjessillen, laxen fungerar bra med dillen som man har i röran.

Ingredienser för 4 personer

  • 180 g matjessill
  • 1 dl grädde (Kan bytas ut mot majonnäs och crème fraiche men då blir det en fetare röra.)
  • En gul lök
  • Ett hårdkokt ägg
  • 100 g gurka
  • 0,5 dl dill, fryst eller färsk
  • 0,5dl gräslök

Tillagning

Att göra Kärringröra tar inte lång tid alls vilket gör den idealisk till förrätt eller till en större, somrig måltid.

  1. Börja med att skära ner filéerna i små bitar. Storleken kan anpassas efter smak.
  2. Hacka sedan ned gurkan och löken.
  3. Finhacka din dill och gräslök ordentligt då det inte ska vara tuggmotstånd från det.
  4. Dela till sist ägget, tips är att dubbeldela med en äggskärare. Annars fungerar det att hacka det i småbitar.
  5. Blanda sedan ihop alla dina ingredienser i en bunke. Det är rekommenderat att du låter röran stå i kylen några timmar innan servering.
  6. Servera till sist med potatis eller ovanpå kavring alternativt rågbröd.