Hemligheten i en riktigt god toast skagen är att man gör sin egen majonnäs. Så här kommer ett receptet på världens enklaste majonnäs! Vi lovar att det blir mycket godare än köpt majonnäs.

Äntligen kan du glömma bort krampande underarmar och skurna majonnäser! Med en stavmixer är jobbet klart på några sekunder och resultatet, ja det blir tipp-topp varje gång.

[ingredients title=”Ingredienser”]

  • 3 äggulor (alternativt 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja (solrosolja/raps/mat)
  • 2 krm salt
  • 1 msk pressad citron (Går inte med extrakt på flaska)
  • 1 msk dijonsenap

[/ingredients]

[directions title=”Så här gör du majonnäs med stavmixer”]

  1. Häll i alla ingredienser i en bunke eller skål
  2. Sätt ner stavmixern och kör på full effekt i 10 sekunder

[/directions]

Har du ingen stavmixer?
Om du inte har någon stavmixer så får du handvispa din majonnäs. Böra isåfall med att blanda ägguorna, salt, citron & dijonsenap. Häll sedan den neutrala oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar.

[box type=”tick”]Majonnäsen håller minst en vecka i kylskåp.[/box]

[box type=”note”]Om du saknar färsk citron hemma kan du faktiskt ersätta det med äppelcidervinäger.[/box]

[box type=”alert”]Alla ingredienserna ska vara samma temperatur, antingen kylskåpskalla eller rumstempererade.[/box]

[box type=”alert”]Använd absolut inte olivolja då den nötiga karaktären tar över smaken![/box]

[box type=”alert”]Om majonnäsen mot förmodan skär sig så går det att rädda den genom att ha i en äggvita till och mixa igen så löser det sig![/box]

Har du i lite pressad vitlök i receptet så har du vips gjort en Aioli. Nedan följer ytterligare förslag på olika smaksättningar för att festa till det lite mer.

[twocol_one]

  • Srirachasås
  • Chili
  • Chipotle paste
  • Kapris
  • Citron
  • Lime

[/twocol_one] [twocol_one_last]

  • Parmesan
  • Extra dijonsenap
  • Wasabi
  • Pepparrot
  • Basilika
  • Fler Hackade örter

[/twocol_one_last]

Inspirerande illustration av ännu fler smaksättningar.

Smaksatt majonnäs
Image: Karen Cox/SheKnows