Räkcocktail är en riktig retroklassiker som är starkt förknippad med fest. Den innehåller en massa godsaker och serveras på ett trevligt sätt, vilket gör att den aldrig kommer att bli omodern. Rätten var som mest populär mellan 60- och 80-talet, men äts ofta än idag och recept med nya twister kommer ständigt. Här ges recept på två varianter, en med modernare asiatiska smaker av chili, lime och koriander. Du får också recept på den mer klassiska med räkor, sallad, gärna sparris och en riktigt god Rhode Islandsås spetsad med konjak. Enkelt att göra till flera gäster och ser väldigt trevligt och lyxigt ut upplagd i martiniglas, vida champagneglas eller couper.

Historien bakom receptet på räkcocktail

Räkcocktailen uppfanns i USA på 1800-talet och var en variant på ostroncocktail. Ungefär 1860 doppade en gruvarbetare sina ostron i ketchup. Varför han gjorde så är det ingen som vet, men man kanske kan ana att det var för att ostronen inte var helt färska längre. Någon gång mellan 1894 och 1914 använde kocken Ernest Arbogast vid Palm Court på Palace Hotel i San Fransisco en sås som är lik dagens version av cocktailsås i en rätt han kallade Ostron Kirkpatrick. Innan ostronen tillagades täcktes de av en blandning som bland annat innehöll ketchup, chilisås, Worcestershiresås och A 1 steksås.

1893 skrev kocken Charles Ranhofer som jobbade på Delmonico’s boken The Epicurean. I boken finns ett recept på en sås till kallskuret, fisk och ostron som innehåller vinäger, chilipeppar, vitlök, schalottenlök, citronjuice och tomater.

Till Europa kom rätten först senare och det är på 60-talet som den får sin omåttliga populäritet. TV-kocken Fanny Cradock är den som vanligtvis brukar få äran för räkcocktailens genombrott, även om rätten funnits längre än så i Europa.

Klassiskt recept på räkcocktail

Du behöver för 4 personer:

  • Räkna med ca 70-100 gram skalade räkor per person (köper du 200 gram räkor med skal per person blir det generöst med räkor)
  • vackra salladsblad
  • cocktailtomater, halverade
  • sparris 2 gröna sparrisstänglar per person
  • gärna två stjälkar salladslök, skurna i tunna skivor/ringar

 

Rhode Islandsås

  • några droppar tabasco
  • 2-4 msk chilisås, t.ex. Heinz
  • 1/2-1 dl majonnäs
  • lite cayennepeppar salt och peppar
  • 2 tsk konjak

Gör så här:

Skala räkorna och lägg dem snyggt i glasen på salladen med sparris och tomat.

Blanda ihop dressingen, gärna lite i förväg så att smakerna blandas, smaka av och krydda mer om behövs. Kanske behövs det lite mer konjak? Man kan även ha några droppar citron i om man vill.

En modern twist av receptet

Det här är en lite nyare variant på den vanliga räkcocktailen.Räkorna marineras i limejuice, chili och koriander för att få en modern twist.

För 4 personer behöver du:

  • Färska räkor, skalade (ca 500 g med skal)
  • En bit chili, efter smak
  • Lime, saften från 1-2 frukter
  • Rödlök, finstrimlad
  • Färsk koriander, en näve blad och stjälkar som strimlats
  • Korianderblad till garnering
  • Avokado, 1-2 st., skuren i bitar
  • Färsk mango, skuren i bitar
  • Salladsblad
  • Lite olivolja och balsamvinäger
  • Salt och peppar om man vill
  • Cocktailtomater, skurna i halvor

Gör så här:

Skala räkorna och lägg dem i en skål. Pressa över limejuicen och lägg i finhackad chili och koriander, men spara några korianderblad till serveringen. Lägg även i finstrimlad rödlök. Låt marinera ett tag – medan resten av ingredienserna till räkcocktailen förbereds.

Skär avokadon och mangon i bitar lägg åt sidan. Skölj salladen och slunga den helst så den blir ordentligt torr. Ta fram några fina skålar eller glas att servera cocktailen i. Man kan till exempel använda vackra breda champagneglas eller champagneglas som är som strutar. Martiniglas blir också väldigt fint. Lägg salladsblad i botten och häll över lite olivolja och balsamvinäger, smula lite flingsalt över och dra några tag med pepparkvarnen. Blanda ner mangon och avokadon i räkmarinaden och rör runt försiktigt. Lägg upp räkblandningen på salladsbladen och dekorera gärna med några cocktailtomater och till sist några korianderblad. Servera ganska snabbt, även om detta är en förrätt som kan förberedas och ställas fram till gästerna precis vid servering.

Servera med stil

Det finns de som väljer att lägga ut salladsblad på en tallrik och sedan räkcocktailen ovanpå salladsbladen. Det man missar då är att få den festliga touchen på rätten som du får när du serverar rätten i ett glas med hög fot. Det finns få saker som för tanken mer till fest än en räkcocktail snyggt upplagd i till exempel ett martiniglas och serverad med en god dryck.

Aldrig omodern

Klassikern räkcocktail kommer alltid att vara en populär och omtyckt rätt. Säkerligen fortsätter nya moderna varianter av receptet att komma hela tiden, men grunden kommer att vara densamma. Om du fortfarande inte provat räkcocktail ska du verkligen passa på att göra det, du kommer att tycka om både smaken och utseendet på rätten. Om du bara provat den på restaurang men inte lagat den själv måste du testa, det är roligt att kombinera ihop så enkla ingredienser och skapa en festrätt själv!