Vill man lyxa till det i vardagen kan man göra något mer av sina vanliga rostmackor, och varför då inte dessa härliga räktoast? De är både krämiga och knapriga och passar till brunch, lunch och kvällsmat – eller varför inte till förrätt?

Det här är ett enkelt recept som alla kan prova. Alla ingredienser bör finnas i en vanlig mataffär.

Det här behöver du:
Detta recept gör 7 lyxiga räktoast, men de kan enkelt delas upp om man vill servera fler, mindre portioner.

  • 14 skivor formfranska (vit eller grov)

Fyllning

  • 1 dl räkor i lake
  • 1 dl vit sparris på burk (köp i bitar eller hela och hacka själv)
  • 200 g philadelphiaost eller annan mjuk färskost
  • 2 dl riven lagrad ost (t.ex. cheddar, präst eller parmesan)
  • ½ dl hackad dill
  • 1 msk pressad citron
  • Ta även fram salt och vitpeppar, samt smör att steka i.

Gör såhär
Skär upp sparrisen i centimeterlånga bitar om du köpte hel. Låt räkorna och sparrisen rinna av i en sil. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen tills du har en väl kombinerad röra. Krydda med salt och vitpeppar efter smak. Tänk på att den lagrade osten och räkorna redan kan vara ganska salta.
Fördela din smaskiga räkröra på 7 av brödskivorna och lägg de andra 7 ovanpå.
Stek i smör i stekpanna på ena sidan tills brödet fått en fin gyllenbrun färg. Lägg sedan i en till klick smör och stek på andra sidan tills den har samma fina färg.
Dela toasten på diagonalen och servera med en god sallad till lunch, eller dela varje toast i fyra bitar och servera som mumsbitar på festen eller som en delikat liten förrätt.
Tips: Om du har en smörgåsgrill går dessa lyxiga räktoast lika bra att tillaga i den.
Ät och njut!