Skagen för direkt tankarna till Danmarks nordligaste stad med samma namn. I den lilla hamnstaden Skagen är det tätt mellan fiskrestaurangerna och här serveras alla typer av maträtter med havets läckerheter. Där är dock Toast Skagen relativt okänd. Detta beror på att maträtten inte har sitt ”nationella” ursprung i Danmark – namnet till trots – utan i Sverige. Den skapades nämligen under 1950-talet av krögaren Tore Wretman (1916-2003) och geografiskt sätt kan det sägas att Toast Skagen uppkom i Danmark.

Maträtten ska ha uppkommit 1956 då Wretman tävlingsseglade i sin mahognybåt Salta Marina. Mitt
under regattan Skagen runt blev det stiltje. Segerchanserna gick förlorade och besättningen satt och
deppade. Tore tänkte muntra upp sina kamrater med någonting gott att äta. Tyvärr fanns det inte
mycket att tillgå ombord förutom ägg, olja, vitt bröd, löjrom och dill. Detta var dock tillräckligt.

Han vispade ihop en majonnäs, hackade räkor och serverade detta på smörstekt formfranska
samt toppade med löjrom och dill. En kamrat som sedan avnjöt skapelsen frågade Tore:
vad kallar du den lilla läckerheten? Wretman tittade ut över de blanka vattenvidderna och såg konturen av Jyllands nordspets. Sedan svarade han i ett benådat infall:

– Men kära hjärtanes, det är ju en typisk Toast Skagen.

Så säger iallafall hans änka till Aftonbladet i en artikel. Men det låter som att historian är kryddat rejält om du frågor oss. Det låter mer sannolikt att han vispade ihop en majonnäs och serverade med räkor på ljus bröd. Vem har färsk dill & löjrom på båten om man är ute och seglar? Ja, det skulle väl varit Wretman då…

Det är dock ingen slump att Skagenröran kom att bli både känd och populär i Sverige, med tanke på vem som skapade den. Tore Wretman hade redan som 16-åring (början av 1930-talet) en tjänst som lärling i köket på Hotel Continental i Stockholm. Sedan dess både arbetade han och utbildade sig inom restaurangvärlden, såväl nationellt som internationellt.

Som 21-åring blev han barmästare på restaurangen Soleil de Minuit i Paris. En tid senare utbildade han sig på Waldorf Astoria i New York, Maxim’s i Paris och Claridge’s i London. Åren 1943-1944 arbetade han som hovmästare på Operakällaren och år 1945 köpte han restaurang Riche där han genomförde flertalet förändringar, och stället blev snabbt en av Stockholms populäraste restauranger. Efter fem år fick han överta Stallmästaregården där han både genomförde förändringar och höjde ambitionsnivån och gjorde därmed stället till ett av de främsta i landet.

Han hade även en viktig roll som upplysare och folkbildare genom både radioprogrammet ”Novisen vid spisen”, olika TV-program och de mat- och kokböcker han skrivit. Han har haft en stor roll när det kommer till utveckling och förädling av den svenska husmanskosten och har många gånger betraktats som dåtidens renässansmänniska när det kom till gastronomi. År 2000 utnämndes han till hedersprofessor i gastronomi.