Svensk löjrom har blivit mycket populär, också utanför landets gränser. Den har nu sin självklara plats på en meny till fina middagar. Det handlar om rommen från siklöjan, som man finner i ett antal olika vattendrag. De mest kända är Bottenviken i norr samt Vänern, men det finns även i relativt stora mängder i Skåne och Småland, samt Västergötland. Sedan har man planterat in den på olika ställen i Europa, som Frankrike och Polen.

Siklöjan är en liten laxfisk som ofta inte blir mycket större än 20-30 centimeter lång. Honan, som man utvinner rommen från, väger runt 30 gram. Från en hona kan man få ut circa 3-5 gram rom, så det handlar inte om några stora mängder. Det är ett riktigt hantverk att trycka ut rommen, något som ofta går i arv från en generation till en annan. När man samlat ihop en viss mängd med rom så tvättas och torkas den, för att sedan saltas och frysas in.

Löjrommen är ganska liten till storleken, upp till drygt en millimeter. Detta är något som skiljer den från sikrommen, förutom smaken. Det har blivit vanligt att servera löjrom som huvudingrediensen i olika maträtter och anordningar, istället för att bara använda den som dekoration eller ingrediens. Smaken är mild men klart definierad och färgen guldröd. Man ska inte förväxla den svenska löjrommen med den amerikanska, det handlar om två olika fiskar. Den amerikanska varianten har en starkare smak och större korn.

Säsongen för löjromsfiske är kort, man startar i september och fortsätter sedan i fyra till fem veckor. Detta är den period då honorna är fulla av rom. Det är livliga veckor med mycket arbete eftersom rommen måste behandlas försiktigt. Även om det är löjrommen man är ute efter så säljer man sedan fisken separat. Det finns ett antal olika rätter där just siklöjans file’er ingår.

Lär dig mer om

löjrom hållbarhet

löjrom gravid

Kalix löjrom

Löjrom pris