Räkor är en utav havets många delikatesser som finns i tusentals olika arter. I Sverige är den onekligen mest förekommande arten nordhavsräkan som lever och frodas framförallt vid de västliga kusterna vid hav så som Kattegatt och Nordsjön.

Nordhavsräkan står för hela 12 % utav den totala fångsten utav alla sorters räkor och är kommersiellt viktigast inom livsmedelsindustrin. Andra vanligt förekommande sorter är ishavsräka, sandräka och tångräka. Större räkor som kan bli upp till 15 centimeter brukar kallas för jätteräkor, tigerräkor, gambas eller scampi.

Vid konsumtion utav jätteräkor bör man dock alltid ha dess odling och fångst i åtanke – det är alltid utav stor vikt att man vet att man handlar ekologiskt. Räkan kokas och fryses därefter in, eller säljs som färskvara efter fångst.

Det stora utbudet i dess olika storlekar och arter gör den optimal som både livsmedel och eftertraktad delikatess och har många användningsområden, allt ifrån skagenröra och räksmörgås till smörgåstårta, och passar dessutom bra till en rad olika viner.

Kokta räkor är perfekta när de är kalla och kan användas som pålägg, huvudingrediens i förrätter och smårätter, och kan också skalas och ätas som de är. Räkor fungerar bra både som tillbehör men även som huvudingrediens i diverse olika maträtter. De kan även ätas varma eller friterade, exempelvis i populära wookade rätter, krämiga gratänger, eller klassiska skaldjursrätter, med flera.

Olika kombinationer av skaldjur tillsammans med räkor brukar vara en stor hit hos de flesta som uppskattar allt det goda som havet har att erbjuda. Utöver dess goda smak så är räkor väldigt nyttiga och förser oss bland annat med omega-3 och en hel del D-vitamin som är utav stor vikt för oss svenskar och kringliggande länder där vi inte får i oss en större mängd under året. Med andra ord är räkor inte bara den perfekta ingrediensen i utmärkt matlagning, utan även ett viktigt livsmedel som förser kroppen med vitaminer och nyttiga fetter året runt.

Sätt guldkant på tillvaron och prägla din matlagning ytterligare med det fantastiska skaldjuret! Låt dig inspireras utav räkans diversitet och låt dig inte begränsa dess användning till de klassiska maträtterna. Räkor kan vara till grund för diverse såser, användas som smakbas i olika sammanhang, och kan till och med torkas och användas inom ett mycket bredare spektrum – vilket är vanligt förekommande i bland annat Asien. Inte nog med att torkade räkor är perfekta smakhöjare, de är dessutom utmärkta tillägg i exempelvis nudelrätter, eller vilken rätt som helst där lite mer ”umami” är önskvärt. Så varför inte ta och experimentera lite med det populära skaldjuret i alla dess former? Eller varför inte använda den färskkokta räkan till en härlig räkpasta?

Endast du sätter gränserna för vad just du önskar uppnå i din personliga matlagning, där räkan bör få spela en allt större roll. Tack vare räkans otroliga diversitet inom matlagning så kan den tillgodose de allra flesta smaklökar och erbjuder alltid något som passar just dig, likväl färsk som kokt, eller alternativt torkad. Låt oss inte heller glömma alla tidlösa klassiker så som skagenröra, smörgåstårta och räkmacka, som är år efter år är återkommande maträtter som framhäver det röda lilla skaldjuret när de är som absolut bäst.

Skala räkor
Frysta räkor
Tina räkor