Skagenröra är en benämning på den röran som man lägger på brödet när man gör Toast Skagen. Röran görs på räkor, majonnäs och dill. Många kockar har genom åren satt egen prägel på skagenröra. Idag har de klassiska ingredienserna fått sällskap av flera smakhöjare såsom crème fraiche, gräddfil och rödlök. Egentligen finns det inga rätt eller fel så länge det smakar gott!

Nedan följer ett enkelt recept på en god klassisk skagenröra!

[ingredients title=”Ingredienser till 4 personer (förrättsportioner)”]

  • 500 g räkor med skal (200 g skalade räkor)
  • 0,5 dl Majonnäs
  • 0,5 dl Gräddfil
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ett par droppar pressad citron

[/ingredients][directions title=”Gör så här”]

  1. Börja med att skala räkorna.
  2. Blanda majonnäs, gräddfil och dill i en skål
  3. Smaka av med salta, peppar & pressad citron.

[/directions]

[box type=”info”]Få tips på vilket vin som passar skagenröran[/box]

Vad ska man ha skagenröran till?

Traditionellt så serveras skagenröra på smörstekt bröd toppat med löjrom & en dill kvist, då kallas det toast skagen. Det är också vanligt förekommande som röra i bakad potatis och baguette. Det serveras även på råraka eller i smörgåstårta. En del avnjuter det på ägghalvor på buffebordet medan andra serverar det i en avocado halva där kärnan är borttagen.

Tips & smakvariationer

[box type=”info”]Lyx: Servera med löjrom – Budget: Servera med stenbitsrom[/box]

[box type=”tick”]Röran blir godare om den serveras med hemgjord majonnäs[/box]

[box type=”info”]Lyx: Byta ut hälften av räkorna mot krabbkött – Budget: Byt ut hälften mot crabsticks[/box]

[box type=”tick”]Tillsätta lite dijonsenap eller pepparrot för att få lite mer sting i förrätten.[/box]

[box type=”info”]Lyx: Färsk dill – Budget: Fryst dill[/box]

[box type=”tick”]Extra tuggmotstånd – Tillsätta lite finhackad rödlök. Rödlöken blir mild om man lägger den i vatten en stund innan![/box]

[box type=”info”]Asiatisk touch – Byt ut dill mot korriander![/box]

[box type=”tick”]Mer örtsmak – Tillsätt två matskedar finhackad gräslök[/box]

Färdig skagenröra i butik

I dagligvaruhandel säljs också så kallad skagenröra som används som pålägg. Men den är inte i närheten av lika god som den man enkelt kan göra själv. Dessutom är det väldigt mycket konstiga utfyllnadsprodukter i dessa färdiga produkter som man kan ställa sig tveksam till när man läst innehållsförteckningen. Har du bråttom och behöver köpa färdig röra rekommenderar vi att du vänder dig till någon välsorterad delikatessbutik där skagenröran görs på plats.