Vad serverar man då för alkoholhaltiga drycker till Toast Skagen? Vitt vin och räkor brukar vara en klassiker, detta tillämpas självklart även här. Men det är inte riktigt så enkelt, man kan inte ta vilket vitt vin som helst.

vin till toast skagenVin till toast skagen
Ska du handla ett vin på Systembolaget som ska passa till Toast Skagen ska du välja ett vitt vin ur kategorin:Friska och Fruktiga, eller Friska och Fruktiga halvtorra. Sötma finns beskrivet på alla vita viner på Systembolaget i form av smakklockor på hyllkantsettiketten. Så leta upp ett vin i kategorin Friska och fruktiga med sötmaklockan mellan tio över och halv. Eller om ni så hellre föredrar ett mousserande vin med samma sötma.

Hitta passande vin i din närmsta butik

Direktlänk till systembolaget där vi redan filtrerat fram passande alternativ åt er!

Systembolaget.se

Vill man inte ha vin går det utmärkt med en ljus lager med måttlig beska eller en mild veteöl.

En fördjupning i grundsmakerna

Vill du lära dig mer om hur grundsmakerna förhåller sig till varandra och vill lära dig mer om hur det fungerar? Läsvidare så beskriver jag mer detaljerat hur kombinationen mellan vin och toast skagen fungerar.

Den mest uttalade grundsmaken i räkor är nämligen den mindre kända typen Umami (glutamat). Smaken av Umami går närmast att likna med buljongsmak. Umamirika råvaror såsom räkor kan göra så att ett vin får en metallisk bismak. Det är därför viktigt att känna till detta så att man inte tror att det är fel på vinet när det egentligen är räkan som är boven i detta fall!

Men det går med några enkla knep att dämpa den denna smakkollision med hjälp av några av de andra grundsmakerna (Surt, Sött, Beskt och Salt). Bara genom att pressa lite citron på räkan så dämpar det Umamin och mötet med vinet blir genast bättre.

Men nu är det inte bara räkor i Toast Skagen. Förrätten innehåller en salig blandning av godsaker och när maträtten är färdig komponerad och står framför dig och dina gäster så kan vi återfinna alla fem grundsmaker på tallriken. Syra i gräddfilen och från citronen. Sötma från både räkorna och majonäsen. Sälta från löjrommen, umami från räkorna och även en liten beska beroende på hur hårt rostat brödet är.

Det kanske låter lite rörigt, men trots att Toast Skagen innehåller alla fem grundsmakerna så är det här sältan och umamin som är det två viktigaste grundsmakerna att ta i beakta när man väljer ett vin.

Genom att vi haft i citron och gräddfil som är väldigt syrligt i skagenröran så har vi redan lindrat lite av den umamieffekt som kan uppstå. För att säkerställa att mötet kommer bli så behagligt som möjligt ska vi nu välja ett vitt vin med hög syra för att möta upp syran i maträtten och vinet bör även ha en vis sötma i sig för att möta upp sältan i löjrommen och balansera grundsmaken umami i räkorna.

Vinet behöver inte vara stilla utan det gärna även väldigt bra med ett mousserande där bubblorna lättar upp den feta konsistensen i skagenröran.

Om vi ska gå in på druvsorter så är Riesling ett väldigt bra alternativ här och då gärna från Tyskland eller Frankrike. Viner från varma regioner har oftast mer tropiska toner i doft och smak. Vilket inte är något man direkt återfinner i Toast Skagen. Självklart finns det andra druvor som passar bra till. pröva dig fram och se vilken din favorit blir! Så länge du tar ett friskt vin med en viss sötma kommer det att gå hem.